Бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. Ще ни позволи

...
Бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. Ще ни позволи
Коментари Харесай

Асен Василев за бюджет за 2024 г.: Очакваме ръст на средната работна заплата между 10 и 12%

Бюджетът е уравновесен в рамките на маастрихтските критерии. Ще ни разреши да  осъществим всички критерии, свързани с участието на България в еврозоната Предвижда 50% повече вложения. Това, което чакаме като нарастване на междинната работна заплата в границите на идната година, на база на заложените политики, е растеж сред 10 и 12%. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на плана на държавния бюджет за 2024 г. 
Прочетете още
Бюджетът ще бъде оповестен през днешния ден, в края на деня, след което предстоят редица разисквания, междуведомствено координиране, разискване с полическите партии във вторник, разискване на Националния съвет за тристранно съдействие, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в Народното събрание, чакаме това да се случи на 22 ноември ", изясни Василев.

" Предвиден е БВП (БВП) от 205.8 милиарда лв., което включва растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.2% и междинна годишна инфлация от 4.8% ", сподели Василев.

" Очакваме инфлацията в края на 2024 година да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се чака да остане почти на същите равнища, като % от Брутният вътрешен продукт, или 23.8% ", добави той.

Министърът изясни, че бюджетът за следващата година включва общо доходи от 77.6 милиарда лв. и общо разноски от 83.8 милиарда лв.. 

Той показа няколко съществени детайла, които са заложени в бюджета, отвън общата макроикономическа рамка - усилва се минималната работна заплата и минималният застрахователен приход от 780 лв. на 933 лв. (50% от междинната работна заплата за предходната година); заложени са рекордни вложения от над 12 милиарда лв. финансови разноски, заложено е нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 11%. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР